hoe oud kan een valkparkiet worden banner v1

Levensduur Valkparkieten: Hoe oud kunnen ze worden?

Hoe oud kan een valkparkiet worden? Valkparkieten worden vaak geassocieerd met het perfecte huisdier voor mensen die een “makkelijke” vogel willen. Ze zijn vrij gemakkelijk te verzorgen, ze hebben geen grote kooi nodig, en ze zijn er in veel verschillende kleuren. Het zal u echter verbazen hoe lang deze vogels kunnen leven!

Inhoud

Gemiddelde leeftijd valkparkiet

De levensduur van een valkparkiet varieert gemiddeld van 10 tot 15 jaar maar kunnen ook een stuk ouder worden, tot wel 30 jaar! Om zo lang mogelijk te kunnen genieten van je valkparkiet vereist dit natuurlijk wel een stuk aandacht en verzorging.

Verzorging

Verzorging en aandacht spelen een grote rol in de welzijn van je valkparkiet, dit heeft ook invloed op hoe oud het vogeltje kan worden . Uw valkparkiet heeft een voldoende ruimte in zijn kooi nodig, of een volière, voldoende speelgoed binnenin en een goed dieet. Het voer dat u uw vogel aanbiedt moet gevarieerd zijn om de best mogelijke voeding te bieden.

Uw valkparkiet heeft ook dagelijkse beweging buiten zijn kooi nodig om zo lang mogelijk te leven; dit kan ook door het huis vliegen zijn!

Leeftijd valkparkiet gevangenschap vs natuur

In de natuur wordt een valkparkiet gemiddeld meestal rond de 15 jaar. Wanneer de vogels echter in gevangenschap leven kan dit een stuk hoger of lager liggen. Dit kan vele oorzaken hebben, maar stress speelt een belangrijke rol.

valkparkiet in het wild

Valkparkieten zijn erg sociale vogels en als ze alleen leven, raken ze gestrest, wat hun levensduur aanzienlijk verkort. Als je veel werkt zou een andere vogel een uitkomst kunnen bieden, als ze met een andere vogel, bijvoorbeeld een valkparkiet zijn kan zijn levensduur worden verlengd.

Oudste valkparkiet ter wereld

Volgens de Guinnessworldrecords, in 2016, is de oudste valkparkiet die bekend is, heette “Sunshine” en leefde tot haar 32ste! Dit is wel erg uitzonderlijk maar er zijn meerdere vogels die zo oud kunnen worden. Zo had mijn vader een valkparkiet die wel 25 jaar is geworden.

Laatste woorden

Het is niet lastig om te beantwoorden hoe oud een valkparkiet kan worden, omdat er veel factoren zijn die de levensduur van deze vogels beïnvloeden. Van valkparkieten is bekend dat ze in gevangenschap 15 jaar oud kunnen worden, of nog ouder! Maar dit varieert afhankelijk van hun voeding en verzorging, dit is gewoon erg belangrijk. Het belangrijkste is vooral op het moment te genieten van je valkparkiet en er zoveel mogelijk mooie momenten mee te besteden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Christian

Christian

Welkom op deze site! Omdat er veel bij valkparkieten komt kijken wil ik alles op één plek bundelen. Heb je tips en tricks? Help mij en andere, veel plezier op deze site!