Wat mogen valkparkieten eten banner

Wat mogen valkparkieten eten? Wij zochten het uit!

Als je moeite hebt om een gezond dieet voor je valkparkiet te vinden, dan is deze blogpost echt iets voor jou! We hebben zo zorgvuldig proberen uit te zoeken welk voedsel geschikt is voor je valkparkiet. Valkparkieten zijn een van de populairste gezelschapsvogels ter wereld, maar wat kunnen ze eten? Dit artikel zal u enkele tips geven over welk voedsel valkparkieten wel en niet kunnen hebben

Een valkparkiet is een vogelsoort die oorspronkelijk uit Australië komt. Het zijn zeer sociale dieren die veel aandacht van hun baasje nodig hebben. Eén ding dat je over ze moet weten is dat ze dol zijn op verschillende soorten voedsel!

Disclaimer: Er is veel aandacht besteed aan het opstellen van deze blog. Toch kan het zijn dat er onbedoeld onjuiste informatie beschreven staat. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor eventuele fouten en gegeven adviezen. Doe altijd je eigen onderzoek en vraag advies aan experts zoals fokkers en dierenartsen.

Inhoud

Valkparkieten zijn omnivoren

Valkparkieten zijn omnivoren, wat betekent dat ze zowel planten als dieren eten. In gevangenschap bestaat hun typische dieet uit zaden (vooral gierst), noten zoals amandelen en walnoten, verse groenten of fruit zoals komkommerschijfjes of appelkwartjes, gekookte bruine rijstpasta met groenten erdoor gemengd; in de handel verkrijgbare pellets die speciaal voor gezelschapsvogels zijn ontworpen; bevochtigde droge broodkruimels; gekookte eieren geklutst met eiwit alleen als het door het spijsverteringsstelsel van de vogel wordt verdragen.

Mag een valkparkiet groente eten?

Valkparkieten eten ook graag verse groenten zoals wortelen, selderij en broccoli. Als een valkparkiet niet gewend is groenten te eten, kan het nodig zijn ze heel klein te snijden, zodat de valkparkiet ze kan oppakken met zijn tong in plaats van er naar te pikken. Het beste is om eerst uit te zoeken wat de valkparkiet graag eet als tussendoortje en dan geleidelijk nieuwe soorten te introduceren.

Ze genieten ook van fruit zoals appels en peren.

Valkparkieten vinden fruit zoals appels en peren ook lekker, maar ze moeten wel in plakjes worden gesneden, zodat de vogels het kunnen eten zonder aan de stukjes te pikken. Valkparkieten zijn niet zo dol op fruit van welke soort dan ook, tenzij het van te voren gekookt is. Als je het dieet van je valkparkieten wilt verbeteren en wat meer vitaminen wilt toevoegen, probeer ze dan af en toe verse groenten of een beetje fruit te geven

Zorg voor een gevarieerd dieet

Een gezonde voeding voor valkparkieten omvat ook zaden – probeer ze gierst of zonnebloempitten te geven als traktatie! Geef je valkparkieten geen dingen met veel vet, zoals friet of chips, want dat maakt je vogel te dik en dat kan op den duur tot gezondheidsproblemen leiden.

Wat moet je een valkparkiet absoluut niet voeren!

Uiteraard zijn er ook etenswaren die je een valkparkiet absoluut niet moet voeren. Denk hierbij aan ui, avocado, rauwe aardappel, rabarber en verwerkt voedsel zoals chips en chocola. Houdt er ook rekening mee dat je valkparkiet niet alle soorten fruitpitten mag eten, deze kunnen namelijk ook giftig zijn. Enkele voorbeelden zijn abrikozen, appels en kersen.

Zorg voor vers water!

Vers water is essentieel, ze mogen nooit gesuikerde drankjes krijgen en het water moet iedere dag worden ververst. In Nederland kun je gewoon kraanwater geven, let wel dat als je een drinkfles gebruik je deze ook dient schoon te maken. Het beste is om uw valkparkiet elke dag vers water te geven, zodat de uitwerpselen verwijderd kunnen worden. Zo voorkom je dat er schadelijke bacteriën in de veren en de huid van de vogel terechtkomen. Zorg altijd voor voldoende schoon en koud drinkwater, want bij hoge temperaturen kunnen ze een hitteberoerte oplopen.

Heeft een valkparkiet extra vitamines en mineralen nodig?

In het algemeen hebben kaketoes geen extra vitaminen of mineralen nodig. Hun voeding zou moeten voorzien in alle voedingsstoffen die ze nodig hebben. Als u uw vogel echter alleen zaad zonder verse groenten en fruit geeft, kan het nodig zijn het voer aan te vullen met een vitaminen/mineralenmix, zodat uw vogel krijgt alle voedingsstoffen die hij nodig heeft.

Een goed uitgebalanceerd dieet bevat voldoende vitaminen en mineralen, maar als u zich zorgen maakt over de gezondheid of voeding van uw valkparkiet, raadpleeg dan een dierenarts om advies te vragen en/of eventuele metingen uit te voeren.

valkparkiet in kooi

Waar koop je valkparkiet voedsel?

Fruit en groente kun je natuurlijk in de supermarkt, bij je lokale boer halen of misschien zelf kweken! In de handel verkrijgbare pellets die speciaal voor gezelschapsvogels zijn ontworpen zijn ideaal voor valkparkieten, een pellet bevat alle voedinstoffen die je vogel nodig heeft. Het nadeel kan zijn dat deze wel wat hoog in vet zijn dus het is wel belangrijk in de gaten te houden of je valkje niet teveel aankomt. Het is wel wat saai voedsel voor je valkparkiet. Pellets vervangen echter niet het groenvoer.

Gun je valkparkiet ook wat lekkere zaadjes. Dan is het gevarieerd en gaan ze zich niet vervelen met de saai pellets. Wissel dus dagelijks af met het verschillende voedsel. Maar waar koop je nou valkparkiet voedsel? Wij adviseren onderstaande producten eens te proberen;

Versele-Laga Nutribird G14 Tropical Mix - Vogelvoer - 10 kg

Versele-Laga Nutribird G14 Tropical Mix

Ze verdienen een product dat hen voorziet van alles wat ze nodig hebben in één stap - voedingsstoffen, groenten en zaden. Versele-Laga G14 Tropical Mix is ontworpen om uw vogel te geven wat hij nodig heeft, zonder dat u daar veel werk voor hoeft te verrichten. U hoeft zich geen zorgen te maken of hij dit voer lust of niet; wij weten dat u hem kunt overtuigen na het proeven van de lekkere smaken! Als u uitgekeken bent op die smakeloze pellets van grote merken, stap dan vandaag nog over op betere voeding.

Versele-Laga Prestige Premium Loro Parque Australian Parakeet Mix

Versele-Laga Prestige Premium Loro Parque Australian Parakeet Mix is een vogelvoer verrijkt met de heerlijkste voeding voor valkparkieten. Deze mix heeft alles wat uw parkieten nodig hebben om gezond en gelukkig te blijven, zolang u ze maar buiten het bereik van een deskundige heliograaf houdt.

Ga voor een geblanceerd dieet!

Je valkparkieten een gevarieerde en juiste voeding geven is belangrijk om ervoor te zorgen dat ze alle juiste vitaminen en mineralen binnenkrijgen. Maar hoe weet je wat je ze moet voeren? Hopelijk hebben we je kunnen helpen! We hebben de informatie zo zorgvuldig mogelijk samengesteld over de beste voeding voor valkparkieten.

Wat voor soort voer eet jouw valkparkiet? En hoe gevarieerd is die voeding? Neem hier contact met ons op met je vragen, suggesties of feedback, zodat we ook andere manieren kunnen leren kennen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Christian

Christian

Welkom op deze site! Omdat er veel bij valkparkieten komt kijken wil ik alles op één plek bundelen. Heb je tips en tricks? Help mij en andere, veel plezier op deze site!