Hoe een Valkparkiet vasthouden: een gids voor beginners

Hoe een Valkparkiet vasthouden: een gids voor beginners!

Het is belangrijk te weten hoe je een valkparkiet op de juiste manier vasthoudt als je met hem omgaat. Verkeerd vasthouden kan leiden tot verwondingen, en zelfs de dood. Het eerste wat u moet doen is ervoor zorgen dat ze zich veilig voelen door oogcontact te maken met de vogel en uw vinger door de tralies van hun kooi te steken. Neem dan uw andere hand en druk zachtjes op de achterkant van hun nek terwijl u ze voor u houdt, zodat ze zich veilig voelen. Het vasthouden van zijn poten zal helpen voorkomen dat de valkparkiet te veel beweegt.

Inhoud

Was eerst je handen en verwijder andere huisdieren

Begin met het wassen van je handen en breng jezelf in een comfortabele houding. Dit is een belangrijke tip. Als u andere huisdieren heeft dan uw valkparkiet, moeten deze uit de kamer worden verwijderd voordat u ermee omgaat. Gezelschapsdieren kunnen een vogel pijn doen of zelfs doden als deze ontsnapt en in de buurt komt. Bovendien kunnen haren van huisdieren vast komen te zitten in hun veren, waardoor ze zich ongemakkelijk voelen en sneller geïrriteerd raken.

Zorg voor een rustige en vertrouwelijke omgeving

Zoek vervolgens een rustige en vertrouwelijke plek. Het vasthouden van uw valkparkiet kan stressvol voor hem zijn als er afleiding om u heen is. Daarom is het belangrijk dat je de vogel wat privacy geeft, zodat hij zich op zijn gemak en veilig voelt. U moet ook vermijden dat u iets anders doet terwijl u ze vasthoudt, want hun aandacht zal niet op jou gericht zijn. Hoe comfortabeler uw valkparkiet zich voelt, hoe minder hij gestrest zal raken en zal proberen van u te ontsnappen. Ze in een vertrouwelijke omgeving houden kan ook helpen hun stressniveau te verlagen. Je kunt misschien wat muziek opzetten (of juist niet) terwijl je hem vasthoudt, of een rustige plek zoeken waar ze niet afgeleid worden.

Knijp of schud je valkparkiet nooit

Het is ook belangrijk te weten dat je je valkparkiet nooit mag knijpen of schudden als je hem vasthoudt. Als je ze te stevig vasthoudt, kunnen ze verwondingen oplopen, en door het schudden krijgen ze pijn in hun nek door de constante schokken. Als ze bang zijn kun je proberen je bewegingen te vertragen, zodat ze zich op hun gemak voelen met wat er om hen heen gebeurt.

Gebruik een handdoek als dat nodig is

Je kunt je valkparkiet ook met een handdoek vastpakken als je dat liever hebt. Een valkparkiet met beide handen vasthouden is meestal voldoende, maar als hij probeert weg te vliegen, gebruik dan de handdoek om te voorkomen dat hij zijn vleugels te ver uitslaat en zich bezeert. We adviseren dit alleen te doen als het noodzakelijk, vogels kunnen snel oververhit raken dus probeer zo snel mogelijk (met beleid) te handelen zodat je handdoek weer kan weg doen.

Je valkparkiet vastpakken

Als je vogels commando’s kent zoals “opstappen” op je vinger helpt dit aanzienlijk met het vastpakken. Heb je geen commando probeer dan zo rustig mogelijk te handelen zodat je vogel zo min mogelijk stress ervaart. Op een gegeven moment is hij het wegvliegen van je hand beu en zal hij of zij je sneller in de buurt laten.

Om een valkparkiet vast te houden, legt u één hand op de rug van de vogel en gebruikt u uw duim en pink om zijn vleugels naar achteren te houden. Pak de kop van de vogel voorzichtig vast tussen uw wijsvinger en tweede vinger, zonder te hard te knijpen, anders knijpt u de luchtpijp dicht en kan hij stikken. Zie onderstaande afbeelding als voorbeeld, hierbij worden 2 handen gebruikt om het vogeltje te ondersteunen. 

valkparkiet vasthouden in handen

Reizen met je valkparkiet

Als je je vogel mee wilt nemen naar de dokter dan is het ook handig als je weet hoe je je valkparkiet moet vastpakken. Hiervoor zijn verschillende mogelijkheden, wij adviseren een vervoerskooi zodat je valkparkiet comfortabel zijn reis kan volbrengen. Reis je met de auto of het openbaar vervoer? Leg dan ook een (hand)doek over de box zodat je een nog rustiger omgeving creëert!

Oefen dagelijks

Het is ook belangrijk om dagelijks te oefenen met het vasthouden van uw valkparkiet. Ook is, zoals eerder genoemd, het handig om een commando te leren zodat je niet moeilijk hoeft te doen als je je vogel wilt pakken. Hoe vaker oefent, hoe beter je met ze om kunt gaan zonder gestrest te raken of jezelf te verwonden. Regelmatig je valkparkiet vasthouden kan zowel hun als jouw leven makkelijker maken!

Heb jij nog goede tips over het vastpakken van een valkparkiet? Laat het ons weten in onderstaande reactie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Christian

Christian

Welkom op deze site! Omdat er veel bij valkparkieten komt kijken wil ik alles op één plek bundelen. Heb je tips en tricks? Help mij en andere, veel plezier op deze site!