hoe valkparkiet leren praten banner v1

Je Valkparkiet Leren Praten: Is het mogelijk?

Hoe kun je een valkparkiet leren praten? Kun je überhaupt een Valkparkiet leren praten? Het zijn niet de makkelijkste praters maar ze kunnen met veel geduld en liefde een aantal woordjes spreken. Houdt er rekening mee dat niet iedere valkparkiet kan of wilt leren praten en vaak op maar een bepaalde toonhoogte.

Je valkparkiet leren praten kan tevens een lonende ervaring zijn voor zowel jou als de vogel. Je krijgt het gevoel dat je een band met je huisdier opbouwt terwijl hij leert hoe hij met je kan communiceren op zijn eigen speciale manier. Het is ook een uitstekende manier voor vogels die zich door ziekte of verwonding niet volledig kunnen uiten. In dit artikel wordt stap-voor-stap uitgelegd hoe je een valkparkiet kunt leren spreken met behulp van instructies en video’s!

Inhoud

Verschillende basis woordjes

Je wilt beginnen met makkelijke basiswoordjes die relatief makkelijk door de vogel kunnen worden uitgesproken. Denk hierbij aan zijn eigen naam of aan een commando zodat hij terug komt.

Leer je valkparkiet zijn naam zeggen

Het is ook een goed idee om te oefenen hoe uw valkparkiet klinkt als hij zijn naam zegt terwijl hij uit zijn kooi is, zodat u kunt horen hoe hij moet klinken als hij buiten is. U zult dit moeten doen om meer vertrouwd te raken met hoe de stem van uw huisdier klinkt. Om je valkparkiet zijn naam te laten zeggen, zul je hem eerst moeten leren hoe dat moet. Dit is een geleidelijk proces dat tijd en geduld vergt van zowel de eigenaar als de vogel. De onderstaande stappen zijn bedoeld voor het aanleren van deze vaardigheid:

  1. Begin met de naam van uw vogel (voorbeeld: Nestor). Zeg “Nestor” als je in zijn gezichtsveld bent, terwijl je met een vinger naar hem wijst om zijn aandacht te trekken. Als hij naar je kijkt zeg je “Nestor”. Oefen dit elke dag vijf minuten voordat je verder gaat met stap twee. Geef een beloning zoals aaien of een lekker snoepje als hij dat doe.
  2. Klinken de klanken hetzelfde, dan ben je op de juiste weg, blijft op deze manier doorgaan totdat je valk zijn naam beter uitspreekt. Geef hierbij ook weer een beloning.

Leer het "kom" of "kooi" commando

Als je vogel eenmaal zijn naam (her)kent dan kun je door naar de volgende stap voor een commando te leren. Als je valkparkiet los in huis vliegt of per ongeluk ontsnapt wil je op een relatief makkelijke manier zorgen dat hij snel weer in zijn veilige kooi terecht komt:

Begin met de naam van uw vogel en de naam van zijn kooi (d.w.z. Nestor: Kooi). Zeg “Nestor” als je in zijn gezichtsveld bent, terwijl je met een vinger naar hem wijst om zijn aandacht te trekken. Als hij naar je kijkt zeg je “Kooi” Oefen dit elke dag vijf minuten voordat je verder gaat met stap twee.

Geef ook hierbij weer een beloning zoals aaien als hij dat doet. Je kan het ook andersom doen door weer te starten met de naam van je vogel en vervolgens het commando “kom” te gebruiken. Om te zorgen dat je vogel ook daadwerkelijk komt kun je ergens wat lekkers leggen, kan eventueel ook op je schouder, om je valkparkiet te lokken.

Andere woorden leren

Ook kun je de etensschaal van uw valkparkiet voor zijn gezicht en zeg een ander wordt zoals “Namaste” of “Hallo”. Kantel de schaal naar voren terwijl u spreekt, zodat uw vogel uiteindelijk zal imiteren hoe hij het woord moet uitspreken. Wees geduldig en dwing ze niet om iets te doen waar ze zich niet prettig bij voelen. Beloon ze voor elk goed antwoord met voer uit de schaal.

Herhalen, herhalen en geduld

Dit is hoe je je valkparkiet leert praten. Wees geduldig, en onthoud: alles wat de moeite waard is, kost tijd!

Valkparkieten zijn sociale wezens die leren door het geluid na te bootsen van hun ouders of van mensen waar ze veel tijd mee doorbrengen. Als je andere vogels in huis hebt, kun je het beste niet nog een vogel in huis halen totdat ze allemaal eerst aan elkaar gewend zijn.

Een vogel zal gewoonlijk een woord nadoen als hij dat woord steeds weer hoort van iemand die hij vertrouwt (d.w.z. zijn trainer). Het kan enige herhaling vergen voordat ze het doorhebben, maar dit proces werkt elke keer; dus laat u niet ontmoedigen als het even niet lukt.

Vanaf wanneer kan een valkparkiet gaan leren praten?

Een valkparkiet kan beginnen met leren praten vanaf het moment dat hij drie tot vier maanden oud is. Hoe vroeger je begint, hoe gemakkelijker het voor je valkparkiet zal zijn om het te leren. Het is belangrijk niet te lang te wachten, want een vogel die op latere leeftijd leert praten, zal een accent krijgen en de woorden misschien niet zo duidelijk uitspreken als een vogel die van jongs af aan heeft leren praten. Oudere valkparkieten leren moeilijker te praten dan jongere vogels.

Niet straffen maar aanmoedigen

Als je valkparkiet een woord leert zeggen, maar het daarna niet meer lijkt te willen doen, straf hem dan niet, dit werkt namelijk niet bij valkparkieten.

Blijf de woorden herhalen en wees geduldig. Het is waarschijnlijk dat ze om een of andere reden een tijdje niet hebben getraind (misschien was je valk ziek of gewoon niet lekker in zijn of haar vel) en ze zullen er snel genoeg weer mee beginnen als ze zich beter voelen.

Enthousiasme is erg belangrijk in het proces om je vogel te leren praten. Als u niet enthousiast bent, hoe kunt u dan verwachten dat zij dat wel zijn?

valkparkiet belonen v1

Wanneer kan ik de eerste woordjes verwachten?

Wanneer je de eerste woordjes kunt verwacht scheelt natuurlijk per valkparkiet maar over het algemeen kun je na een aantal weken al resultaat en dus leuke geluidjes en woordjes verwachten! Het gaat dus redelijk snel. Verwacht echter geen perfecte uitspraak van woorden of complete zinnen. Na een tijdje zal je valkparkiet zijn eigen zinnen en manieren beginnen te bedenken om dingen te zeggen

Een vogel zal meestal een woord imiteren als hij dat woord keer op keer hoort van iemand die hij vertrouwt. Het kan dus voorkomen dat je vogel, zonder dat je het direct door hebt, andere woordjes of geluidjes leert doordat hij deze vaak voorbij hoort komen.

Laatste tips en adviezen

Hopelijk heb je wat aan deze tips en adviezen gehad! Wel hebben we nog wat laatste punten om mee te geven. Verwar je valkparkiet niet met teveel verschillende woordjes die je direct wilt leren, hier raakt hij van in de war en krijg je de kans dat hij een eigen interpretatie gaat geven aan woorden. Begin met het leren van woordjes en geluiden als je valkparkiet rond de drie of vier maanden, jonge vogels leren makkelijke dan oudere vogels. 

Maak eerst een lijst van de woorden die je hem wilt leren. Lees dan hoe je je vogel leert praten in deze blogpost en volg deze stappen op de voet. Geduld is echt key bij het leren en soms moet je ook accepteren dat het niet bij elke vogel mogelijk is.

Heb jij een valkparkiet en kan deze praten of geluiden maken? Welke technieken heb jij toegepast en zou je willen meegeven aan (nieuwe) eigenaren? Laat het weten in de reactie onderaan deze pagina. We horen ze graag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Christian

Christian

Welkom op deze site! Omdat er veel bij valkparkieten komt kijken wil ik alles op één plek bundelen. Heb je tips en tricks? Help mij en andere, veel plezier op deze site!