Valkparkiet tam maken banner v1

Valkparkiet tam maken? – Een aantal tips!

De valkparkiet is een zeer populaire vogel, vooral voor vogels die voor het eerst worden gehouden. Er zijn veel factoren die het tam maken van deze vogels beïnvloeden en het kan enige tijd duren voordat ze tam genoeg zijn om mee om te gaan. Het is belangrijk om te begrijpen hoe lang het duurt voordat je valkparkiet tam genoeg is, zodat je je daarop kunt voorbereiden.

Om kort antwoord op je vraag te geven: Het duurt vaak een aantal weken tot maanden voordat je een valkparkiet helemaal tam is. Het verschilt namelijk per valkparkiet, de ene zal sneller tam zijn dan de ander omdat elke valkparkiet nou helemaal anders is. Het vergt veel aandacht en geduld, maar dat zal het allemaal waard zijn!

Inhoud

Begin zo vroeg mogelijk

De eerste factor is hoe vroeg je met je valkparkiet begint. Als de vogel als kuiken is aangeschaft, zal het aanzienlijk minder tijd kosten om tam te worden dan wanneer ze op oudere leeftijd zijn gekocht en in huis genomen. Bij een oudere vogel zal het waarschijnlijk twee tot drie maanden duren voor hij tam kan worden, dit ligt echter aan een aantal factoren namelijk hoe oud de vogel was toen hij in uw huis kwam en hoe er voor gezorgd werd. Als je begint met een kuiken, dan zou het proces maar ongeveer zes weken mogen duren! Echter, als ze. Het kan wel zes maanden duren voordat deze vogels tam genoeg zijn om met mensen en andere huisdieren in huis om te gaan. Zolang je dit begrijpt wanneer je een nieuwe valkparkiet in huis haalt, zal je niet voor een grote verrassing komen!

Baby valkparkiet in hand

De reden dat je zo vroeg mogelijk moet beginnen is omdat het dan minder tijd kost om je valkparkiet te trainen. Als ze in de eerste levensmaanden worden blootgesteld, dan zullen ze niet angstig zijn als ze worden vastgepakt. Dit zal het proces van trainen en tam maken veel sneller laten verlopen! Het is het beste als je vanaf de eerste dag begint met tam maken, soms vergeten mensen of weten ze niet hoe belangrijk deze stap is. Als je wacht tot na de puberteit dan kan het net als bij elk ander dier alleen maar werken dat ze agressiever worden dan iets anders.

  • Opmerking: Als de vogel als volwassen vogel is gekocht, kan het wel een jaar duren voordat hij tam genoeg is om mee om te gaan. Dit is gedeeltelijk te wijten aan het feit dat deze vogels hun vormende levensfase al hebben doorlopen en daarna niet veel meer zullen veranderen.*

De eerste weken

De eerste weken zijn erg belangrijk voor een valkparkiet. Het is belangrijk dat je tijd doorbrengt met je valkparkiet, zodat hij zich meer op zijn gemak gaat voelen in de buurt van mensen. Dit zal hen helpen tam te worden en bereid tot interactie met mensen, huisdieren of voorwerpen waar ze anders misschien niets mee te maken willen hebben!

Het eerste wat je moet doen als je een nieuw dier in huis haalt is dan ook om zoveel mogelijk tijd met ze door te brengen. Je moet de vogel aaien en hem je hand of vinger laten verkennen gedurende maximaal 30 minuten per dag. Dit helpt de valkparkiet tam te worden, en leert hem zich op zijn gemak te voelen in de buurt van mensen. Het is belangrijk dat je de valkparkiet tijd geeft om aan je aanwezigheid te wennen!

Een andere optie voor de eerste paar weken is een stapje terug te doen en de vogel alleen in zijn nieuwe omgeving te laten komen. Dit helpt hem zich meer op zijn gemak te voelen in zijn omgeving, maar kan betekenen dat hij niet zo tam zal zijn wanneer u eindelijk besluit met hem in contact te treden.

Valkparkiet handtam maken

Om de valkparkiet tam te krijgen is het belangrijk tijd met ze door te brengen om het met de hand temmen van de vogel. Dit is niet alleen een goede manier om een band te scheppen, maar het stelt je ook in staat om te zien hoe je valkparkiet omgaat met mensen en andere dieren! Er zijn vele manieren waarop je kunt beginnen met handtam maken, afhankelijk van in welke fase van het tam maken je valkparkiet zich op dit moment bevindt. Daarnaast is het ook handig als je een keer naar de dierenarts moet, je kunt je valkparkiet dan makkelijk meenemen en laten controleren door de dierenarts. 

Valkparkiet eet uit hand

Om dit proces vlot te laten verlopen, is het belangrijk zoveel mogelijk aandacht aan de valkparkiet te schenken, zeker in het begin. Ze zouden 30 minuten per dag met elkaar moeten doorbrengen terwijl ze een handeling oefenen, zoals de vogel hun vinger laten verkennen of hem iets uit hun handen voeren, zoals meelwormen of noten. Als ze dit lang genoeg doen, zullen de vogels zich hier uiteindelijk gemakkelijk genoeg bij voelen en eraan wennen om heel dicht bij elkaar te zijn.

Waarom bijt een valkparkiet?

Valkparkieten zijn een stuk minder agressief dan de meeste andere valkparkietenrassen. Ze zijn gekweekt om vriendelijker te zijn, en daarom bijten ze zo veel minder vaak! Als Valkparkieten bijten dan is dat om een paar verschillende redenen. Als je geprobeerd hebt ze met de hand te temmen en ze zijn niet geïnteresseerd, dan kan het zijn dat de valkparkiet zich angstig of bang voelt over iets dat in zijn omgeving gebeurt. Anderen willen misschien gewoon spelen, terwijl sommige beten per ongeluk kunnen zijn, omdat hij uw aandacht probeerde te trekken.

Valkparkiet bijt vinger

De beste manier om te weten waarom je valk heeft gebeten is door zijn gedrag voor en na de bijtincidenten te observeren. Het kan tot zes maanden duren voordat uw valkparkiet zich voldoende op zijn gemak voelt in de buurt van mensen en niet meer agressief reageert als er iemand in zijn buurt komt!

Er kunnen ook andere factoren in het spel zijn: jonge vogels beseffen hoe kwetsbaar ze zijn in hun eentje en kan zich meer bedreigd voelen als er een mens of een ander dier in de buurt is. Als je een oudere valkparkiet hebt, kan het zijn dat hij zich territoriaal voelt over zijn ruimte en er niemand anders in de buurt wilt hebben.

Conclusie

Als je ooit een valkparkiet hebt gehad, of overweegt er een te nemen, is het misschien de moeite waard te weten hoe lang het duurt om ze tam te maken. Het kan enkele maanden duren voordat valkparkieten zich op hun gemak voelen bij hun nieuwe eigenaar en niet meer zo vaak bijten. Het is belangrijk dat eigenaars in deze fase tijd besteden aan interactie met de vogel, zodat het tam maken succesvol kan verlopen. Hoe was jouw ervaring met het tam maken van een valkparkiet? Hoeveel dagen duurde het voordat die van jouw vriendelijker werd? We zouden graag je verhaal horen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Christian

Christian

Welkom op deze site! Omdat er veel bij valkparkieten komt kijken wil ik alles op één plek bundelen. Heb je tips en tricks? Help mij en andere, veel plezier op deze site!