hoe lang broed een valkparkiet banner v1

Hoe lang broed een valkparkiet?

Valkparkieten zijn prachtige vogels die een plezier zijn om als huisdier te houden. Maar hoe lang duurt het broeden van een valkparkiet? Het is niet altijd gemakkelijk om te weten hoe lang het duurt voor ze eieren leggen en hoeveel kuikens ze zullen produceren, maar dit blogbericht zal je helpen die vragen te beantwoorden. We zullen de volgende onderwerpen behandelen: hoe lang duurt het voordat valkparkieten eieren beginnen te leggen, hoeveel eieren leggen ze per legsel, hoe vaak mag je verwachten dat ze paren met hun partner en wanneer is de beste tijd van het jaar om valkparkieten te kweken. Laten we beginnen!

Om direct antwoord op je vraag te geven broed een valkparkiet gemiddeld 18 tot 21 dagen. Na deze tijd zal het eerste eitje uitkomen, vervolgens zal er om de dag een eitje uitkomen. 

Inhoud

Baasje of kweker?

Het is van belangrijk te bepalen of je valkparkiet een huisdier is of blijft of alleen gebruikt gaat worden voor het broeden. Als je een beslissing neemt over het kweken van je valkparkiet, houdt hier dan rekening mee. Je kunt niet verwachten dat een valkparkiet een goed huisdier is, een partner voor een andere valkparkiet en kan zorgen voor het nageslacht. Er zijn natuurlijk uitzonderingen maar wij zijn van mening dat het goed is hier rekening mee te houden.

Broedseizoen van de Valkparkiet

Het broedseizoen van de valkparkiet is broedseizoen loopt van Maart tot Augustus. Van oktober tot april. In deze periode worden de vrouwtjes agressiever en beginnen de mannetjes te paren. Binnenshuis kunnen valkparkieten eigenlijk het hele jaar door broeden alhoewel ze na het broeden wel een rustperiode nodig hebben.

Geslachtsrijp

Een valkparkiet is geslachtsrijp wanneer hij ongeveer 18 maanden oud is. In sommige gevallen zijn de valkparkieten geslachtsrijp als ze nog maar 12 tot 15 maanden oud zijn.

Te vroeg willen beginnen met broeden beginnen kan tot verschillende complicaties lijden. Sommige kwekers kiezen er ook wel eens voor om een ervaren valkparkiet bij een onervaren te zetten.

Valkparkieten zijn monogaam

Valkparkieten zijn monogaam, dit betekent ze hun hele leven met één partner doorbrengen en dus ook paren. Als je meerdere mannetjes hebt kan het voorkomen dat er om een vrouwtje gevochten wordt.

Een match!

Het kan soms even duren voordat je een perfecte koppel hebt gevonden. Zodra je een match hebt kan het broeden beginnen! Het is belangrijk pas te beginnen moet broeden als beide vogels in top conditie verkeren, dus geen vieze ogen of veren en op een goed gewicht.

Hoeveel eieren kan een valkparkiet leggen?

Valkparkieten kunnen twee tot zes eieren per legsel leggen, maar ze doen dit niet altijd. Dit komt omdat vrouwtjes niet doorgaan met eieren leggen zolang er een mannetje valkparkiet in de buurt is om mee te paren.

Hoeveel eieren kan een valkparkiet leggen?

Valkparkieten leggen één voor één eieren. Ze produceren meestal om de dag een ei, afhanelijk van het aantal eieren zullen ze gemiddeld 8 dagen doen over het leggen hiervan.

We adviseren niet meer dan twee keer per jaar eieren te laten leggen. Als je wilt dat ze stoppen met het broeden van eieren, verwijder het broednest, zorg voor minder licht (meer licht stimuleert het winterseizoen waardoor de vogel geen drang heeft) en stop met het suplementeren van vitamines. Ook adviseren wij niet om het mannetje en vrouwtje uit elkaar te halen om zo het broeden te stoppen, dit vinden wij een gruwelijke manier aangezien het liefdes van elkaar zijn.

valkparkiet met eieren

De geboorte van een valkparkiet!

Het is een verbazingwekkend proces dat begint met de paring. Het bevruchte ei ontwikkelt zich dan tot een embryo voordat het door de valkparkiet wordt gelegd op haar nestmateriaal. Nadat een ei is gelegd, gaat de valk erop zitten om het uit te broeden.

Vanaf de 18e tot de 21e dag van de broedtijd komt het eerste ei uit. Het is echter vaak mogelijk om eieren te horen piepen vlak voordat ze uitkomen, rond 24 uur, wanneer vanaf dan om de andere dag een ei wordt verwacht (aangezien ze ook om de dag gelegd zijn). Ook in deze periode moeten de ouders de kuikens regelmatig voederen omdat ze behoefte hebben aan voeding.

Na ongeveer vier tot vijf weken komen de kuikens uit het ei. Ze worden door beide ouders gevoed en vanaf dan is het minder belangrijk hoe vaak ze worden gevoed – tot ze zo gegroeid.

Na zes tot zeven weken zijn jonge valkparkieten vaak volledig onafhankelijk en kunnen ze het nest verlaten. Valkparkieten worden vanaf de achtste week meestal te koop aangeboden door de kweker.

Baby valkparkiet in hand

Laatste woorden

Vandaag hebben we een aantal fascinerende feiten over valkparkiet geleerd. Alhoewel het relatief makkelijk lijkt om met een valkparkiet te kweken komt er toch meer bij kijken dan je denkt! Heb jij ooit met een valkparkiet gekweekt of ben je dat van plan? We horen graag je verhalen of andere tips voor de verzorging van deze vogels in de reacties hieronder!

Een gedachte over “Hoe lang broed een valkparkiet?

  1. zelf heb ik ook valkparkieten en ik ben een school opdracht aan het maken dus ik denk doe ik het hier over bedankt voor de dingen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Christian

Christian

Welkom op deze site! Omdat er veel bij valkparkieten komt kijken wil ik alles op één plek bundelen. Heb je tips en tricks? Help mij en andere, veel plezier op deze site!