leeftijd van valkparkiet bepalen banner v1

Hoe bepaal je de leeftijd van een valkparkiet?

Valkparkieten zijn een van de populairste gezelschapsvogels en kunnen worden gemiddeld ongeveer 15 jaar oud maar kunnen zelfs tot 32 jaar worden! Ze zijn leuk en gemakkelijk te verzorgen, en ze zijn er in veel verschillende kleuren! Maar valkparkieten kunnen een beetje lastig zijn als het erom gaat uit te vinden hoe oud ze zijn. Dit artikel geeft je tips en helpt je uit te vinden hoe oud je valkparkiet is door te kijken naar veel voorkomende aspecten om de leeftijd te bepalen zoals tekenen die je hun leeftijd vertellen.

Inhoud

Hoe bepaal je de leeftijd van een valkparkiet?

De leeftijd van een valkparkiet kan worden bepaald aan de hand van hoe oud hij eruit ziet, de veren op zijn kop en hoe volwassen hij is. Een valkparkiet als huisdier kan tussen de 15 en in uitzonderlijke gevallen 32 jaar oud worden, maar het is niet altijd gemakkelijk om zijn leeftijd te bepalen! Hier zullen we enkele tips geven over hoe u kunt achterhalen hoe oud uw valkparkieten zijn aan de hand van veel voorkomende aspecten die u vertellen hoe oud ze eruit zien. Soms zijn er tekenen zoals kaal worden door rui die een ouder uiterlijk laten zien, terwijl er ook andere fysieke aanwijzingen kunnen zijn zoals donkerder veren die volwassenheid laten zien als ze niet meer in jeugdvorm zijn.

Valkparkiet ring

Als je een valkparkiet hebt of gaat kopen kijk dan ook of de valkparkiet een ring om zijn poot heeft, daaraan kun je namelijk zien hoe oud of hoe jong de valkparkiet is. Dit is ook de enige manier om het 100% zeker te weten, tenzij je de valkparkiet zelf gekweekt hebt.

Uiterlijke kenmerken

Aan het uiterlijk kun je ook zien hoe oud een valkparkiet is hoe verzorgd hij is en hoe de staat van zijn zijn veren is. De veren van een jonge vogel zijn glad, goed verzorgd en levendig. Zijn algemene conditie zal de slijtage van de leeftijd weerspiegelen. Oudere valkparkieten hebben minder glanzende veren, en je ziet misschien meer kale plekken. Oudere valkparkieten krijgen ook vaak een “masker” of een donkere kleur rond de ogen, wat een indicatie is voor de leeftijd.

Een jonge valkparkiet heeft relatief gladde poten zonder schubben of onregelmatigheden in de klauwen. Naarmate een valkparkiet ouder wordt, zal hij meer van deze dingen ontwikkelen en kunnen zijn nagels naar binnen buigen als ze overgroeid raken (tussen de rui cycli in). Soms verandert de kleur van de poten van een oudere valkparkiet om aan te geven dat hij een hoge leeftijd heeft bereikt.

De bekende kam kan in sommige situaties ook aantonen of de valkparkiet oud of jong is. Bij jongere vogels is deze vaak wat korter terwijl deze bij volwassen vogels langer en daarmee ook wat geboden is, zie onderstaande foto als voorbeeld.

Energie level

Jonge valkparkieten zijn energieker dan oudere en zullen overdag veel energie hebben. Dit is een indicatie dat ze actief willen zijn, rond willen vliegen of hun omgeving willen verkennen. Oudere valkparkieten daarentegen hebben ’s nachts meer slaap nodig (of nachtrust).

Valkparkieten die niet meer kunnen vliegen of moeite hebben met bukken zullen waarschijnlijk meer zorg van hun eigenaar nodig hebben dan valkparkieten die deze dingen nog wel kunnen, uiteraard verschilt deze conditie per vogel.

Leeftijd valkparkiet in mensenjaren

Het is lastig de leeftijd van een valkparkiet te bepalen door te weten hoeveel maanden hij al in leven is, omdat elke maand anders is in termen van mensenjaren. Een valkparkiet is bijvoorbeeld rond de leeftijd van 2 jaar volledig ontwikkeld, maar een mens kan er 15 tot 20 jaar over doen om volledig volwassen te worden. Daarom moeten vogeljaren slechts als een ruwe schatting worden beschouwd, aangezien de levensfasen van een vogel niet precies overeenkomen met de normale menselijke ontwikkeling.

Sommige websites hanteren een vergelijking met mensenjaren, als je de gemiddelde leeftijd van een valkparkiet in acht neemt, ze worden tussen de 15 en 20 jaar oud, dan zou de gemiddelde leeftijd 17,5 zijn. De levensverwachting van een Nederlandse man is 80,4. Het enige wat je hoeft te doen is de gemiddelde levensverwachting van een Nederlandse man van 80 te delen door de levensverwachting van een valkparkiet van 18 (80/18 = 4.44) om vervolgens te vermenigvuldigen met het de leeftijd van je valkparkiet. Dus stel je vogel is 5 jaar oud dan zou deze in mensenjaren ongeveer (5 * 4.44) 22 jaar oud zijn! Neem dit aub wel met een korreltje zou.

Hoe verzorg je een valkparkiet naarmate hij ouder wordt?

Naarmate je valkparkiet ouder wordt moet u ervoor zorgen dat hij al het voedsel en water krijgt dat hij nodig heeft, want valkparkieten hebben de neiging niet te eten of te drinken als ze ziek zijn. Voorzie valkparkieten van meer zitstokken om op te klimmen als ze ouder zijn

Houd je valkparkiet veilig voor gevaren in zijn omgeving als hij ouder wordt, zodat er geen ongelukken gebeuren die dan dierenartszorg vereisen. Dit omvat mogelijke valpartijen of botsingen terwijl hij rond zijn kooi vliegt, een onhandige landing nadat hij uit zijn verblijf is gesprongen. Eén manier om dit soort situaties te voorkomen is het afdekken van spiegels in uw kamer. Zorg voor groot genoege kooi of voilere waarin je valkparkiet lekker kan rondvliegen en zitten waar die wilt.

Het blijft lastig

Een van de moeilijkste dingen aan het bezitten van een valkparkiet is bepalen hoe oud hij is. Dit komt omdat valkparkieten geen natuurlijke manier van ouder worden hebben zoals mensen, neem als voorbeeld rimpels of het grijs worden van de haren, al kan dat bij hele jongen mensen al gebeuren. Je kunt op een aantal manier achterhalen hoe oud de valkparkiet is door de ring te bekijken of dit aan de fokker te vragen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Christian

Christian

Welkom op deze site! Omdat er veel bij valkparkieten komt kijken wil ik alles op één plek bundelen. Heb je tips en tricks? Help mij en andere, veel plezier op deze site!